20091002

ΙΣΤΟΡΙΑ

http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/category/ιστορία
http://istoria3.blogspot.com/
http://users.sch.gr/avakalou/
http://users.sch.gr/pchaloul (Μαθήματα Ιστορίας σύμφωνα με τα νέα σχολικά βιβλία)

Υποστηρικτικό Υλικό για Αρχαία Ιστορία από εποχή λίθου έως ύστερη αρχαιότητα
Αρχαία Ιστορία
Εποχή του λίθου
Ανατολικοί λαοί
Εποχή του χαλκού στην Ελλάδα
Γεωμετρική περίοδος
Αρχαϊκή περίοδος
Κλασσική περίοδος
Κυκλαδικός Πολιτισμός
Μινωϊκός Πολιτισμός

Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Εποχή του ΛίθουΟι σελίδες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που αναφέρονται στη περίοδο του Λίθου στον Ελλαδικό χώρο
Αρχαιολογικός Άτλας τους ΑιγαίουΤο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου δημιούργησε το δικτυακό τόπο του Αρχαιολογικού Άτλαντα του Αιγαίου. Περιλαμβάνει ευρετήριο θέσεων, γλωσσάρι, χρονολόγιο, χάρτες. Απαιτείται η εγκατάσταση quicktime.
Σπήλαιο ΠετραλώνωνΔικτυακός τόπος του Σπηλαίου και Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος. Περιλαμβάνει πιστή αναπαράσταση του Μαυσωλείου, του χώρου που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος.
Ανασκαφικό πάρκο Δισπηλιού ΚαστοριάςΠεριγραφή: Συλλογή φωτογραφιών από το Δισπηλιό Καστοριάς Επιμέλεια συλλογής : Γιακουμάτου Τερέζα, φιλόλογος.
Ανασκαφές ΔισπηλιούΠληροφορίες σχετικά με το ιστορικό, το ανθρώπινο δυναμικό, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της ανασκαφής στο Δισπηλιό Καστοριάς, με εισαγωγικό κείμενο του καθηγητή κ. Γ.Χ. Χουρμουζιάδη.
Αρχαιολογικό πρόγραμμα Παλιάμπελα Κολινδρού Πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό, το ανθρώπινο δυναμικό, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της ανασκαφής στον προϊστορικό οικισμό των Παλιάμπελων Κολινδρού στην Πιερία
Human EvolutionΑφιέρωμα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους του Public Broadcasting Service (PBS). Περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων και πηγών για τη διδασκαλία.
PaleoanthropologyΠληροφορίες για τους ανθρώπινους τύπους, homo habilis, homo erectus, homo sapiens
Anthropology TutorialsΔικτυακός τόπος του κολλεγίου Palomar που περιλαμβάνει φωτογραφίες και εικόνες για τη διδασκαλία των τύπων ανθρώπου
Becoming HumanΔικτυακός τόπος του Institute for Human Origins Site με συλλογή πηγών για τη θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης.
Cave Lascaux Αγγλ.-Γαλλ.-Γερμ.-Ισπαν.Δικτυακός τόπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας για την τέχνη των σπηλαίων.
Paleolithic artΣπηλαιογραφίες της Αλταμίρα από το Πανεπιστήμιο της Cantambria.
Museo de Altamira Αγγλ. Ισπαν.Το Μουσείο της Αλταμίρας στη Β. Ισπανία
Human evolution Smithsonian InstituteΟ δικτυακός τόπος του Smithsonian Institute παρουσιάζει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους με διαγράμματα και φωτογραφίες.
The Cave of Chauvet-Pont-d'Arc Αγγλ.-Γαλλ.-Ισπαν.Δικτυακός τόπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας για την τέχνη των σπηλαίων.
Αρχαίες ελληνικές πόλειςΠεριγραφή: Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται αρχαίες ελληνικές πόλεις (Αθήναι, Σικυών, Κόρινθος, Σπάρτη, Θήβαι, Άργος, Μυκήναι, Δελφοί, Ολυμπία) με στοιχεία από την ιστορία, τέχνη και ζωή, εμπλουτισμένα με αναπαραστάσεις, χάρτες και φωτογραφίες.
The Prehistoric Archaeology of the Aegean (Αγγλικά)Περιγραφή: Σειρά μαθημάτων για την προιστορική αρχαιολογία του καθηγητή Jeremy B. Rutter στο τμήμα Κλασικών σπουδών του Dartmouth College. Περιέχει πλούσιο εικονογραφικό υλικό.
Αρχαιολογικός Άτλας τους ΑιγαίουΤο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου δημιούργησε το δικτυακό τόπο του Αρχαιολογικού Άτλαντα του Αιγαίου. Περιλαμβάνει ευρετήριο θέσεων, γλωσσάρι, χρονολόγιο, χάρτες. Απαιτείται η εγκατάσταση quicktime
Χάρτες αρχαίας ιστορίας: από την εποχή του Χαλκού έως τους Περσικούς ΠολέμουςΠεριγραφή: Συλλογή χαρτών αρχαίας ιστορίας: η εξάπλωση των Μινωιτών, η εξάπλωση των Μυκηναίων, 2ος ελληνικός αποικισμός, Περσικοί πόλεμοι. Δημιουργός : Ηλιοπούλου Ιωάννα
Εικονική περιήγηση στις ΜυκήνεςΠεριγραφή: Αρχείο video Απαιτούμενο λογισμικό: Quicktime
Μυκηναϊκή αρχιτεκτονικήΠεριγραφή: Συλλογή εικόνων αρχιτεκτονικής μυκηναϊκής εποχής.Επιμέλεια συλλογής: Γιακουμάτου Τερέζα
Μυκηναϊκές τοιχογραφίεςΠεριγραφή: Συλλογή εικόνων τοιχογραφιών μυκηναϊκής εποχής.Επιμέλεια συλλογής: Γιακουμάτου Τερέζα
Τοιχογραφία πολεμιστών από το ανάκτορο της ΤίρυνθαςΠεριγραφή: Ανασύνθεση μίας μυκηναϊκής τοιχογραφίας από το ανάκτορο της Τίρυνθας στην οποία αναπαρίσταται σκηνή μάχης.Δημιουργός : Ηλιοπούλου Ιωάννα, φιλόλογοςΑπαιτούμενο λογισμικό: MicroworldsPro plug-in. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Run this program from its current location" (εκτέλεση του προγράμματος από την τρέχουσα θέση) ή "open" (άνοιγμα) και συνεχίστε την εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τοιχογραφία μουσικού από το ανάκτορο της ΠύλουΠεριγραφή: Ανασύνθεση μίας μυκηναϊκής τοιχογραφίας από το ανάκτορο της Πύλου στην οποία αναπαρίσταται ένας μουσικός που παίζει λύρα.Δημιουργός : Ηλιοπούλου Ιωάννα, φιλόλογοςΑπαιτούμενο λογισμικό: MicroworldsPro plug-in. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Run this program from its current location" (εκτέλεση του προγράμματος από την τρέχουσα θέση) ή "open" (άνοιγμα) και συνεχίστε την εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες.
Μυκηναϊκή μεταλλοτεχνίαΠεριγραφή: Συλλογή εικόνων μεταλλοτεχνίας μυκηναϊκής εποχής.Επιμέλεια συλλογής: Γιακουμάτου Τερέζα
Πηγές μετάλλων στην αρχαιότητα - διαδραστικοί χάρτεςΠεριγραφή: Διαδραστικοί χάρτες για τις πηγές μετάλλων στο Αιγαίο, την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο.Δημιουργός : Ηλιοπούλου Ιωάννα, φιλόλογοςΑπαιτούμενο λογισμικό: MicroworldsPro plug-in. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Run this program from its current location" (εκτέλεση του προγράμματος από την τρέχουσα θέση) ή "open" (άνοιγμα) και συνεχίστε την εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ο μινωικός - μυκηναϊκός κόσμος και οι αρχαίοι ανατολικοί λαοίΠεριγραφή: Χρωματίστε στο χάρτη το μινωικό-μυκηναϊκό κόσμο και τους αρχαίους ανατολικούς λαούς.Δημιουργοί : Κοκκινάκης Νικόλαος, φιλόλογος - Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης, χημικόςΑπαιτούμενο λογισμικό: MicroworldsPro plug-in. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Run this program from its current location" (εκτέλεση του προγράμματος από την τρέχουσα θέση) ή "open" (άνοιγμα) και συνεχίστε την εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ελληνιστική περίοδος
Ρωμαιοκρατία
Αυτοκρατορικοί χρόνοι
Ύστερη αρχαιότητα

Τα Ελληνιστικά ΒασίλειαΠεριγραφή: Χρωματίστε στο χάρτη τα ελληνιστικά βασίλεια.Δημιουργοί : Κοκκινάκης Νικόλαος, φιλόλογος - Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης, χημικόςΑπαιτούμενο λογισμικό: MicroworldsPro plug-in. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Run this program from its current location" (εκτέλεση του προγράμματος από την τρέχουσα θέση) ή "open" (άνοιγμα) και συνεχίστε την εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες.
Αρχαίες ελληνικές πόλειςΠεριγραφή: Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται αρχαίες ελληνικές πόλεις (Αθήναι, Σικυών, Κόρινθος, Σπάρτη, Θήβαι, Άργος, Μυκήναι, Δελφοί, Ολυμπία) με στοιχεία από την ιστορία, τέχνη και ζωή, εμπλουτισμένα με αναπαραστάσεις, χάρτες και φωτογραφίες.
Αρχαία ΜεσσήνηΠληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία, την ιστορία των ανασκαφών και το μικρό αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό αρχαιολογικό μουσείο.
Σελίδες για τους Ολυμπιακούς αγώνεςΠεριγραφή: Δικτυακοί τόποι αφιερωμένοι στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Αρχαιολογικός Άτλας τους ΑιγαίουΤο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου δημιούργησε το δικτυακό τόπο του Αρχαιολογικού Άτλαντα του Αιγαίου. Περιλαμβάνει ευρετήριο θέσεων, γλωσσάρι, χρονολόγιο, χάρτες. Απαιτείται η εγκατάσταση quicktime.

Πηγές μετάλλων στην αρχαιότητα - διαδραστικοί χάρτεςΠεριγραφή: Διαδραστικοί χάρτες για τις πηγές μετάλλων στο Αιγαίο, την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο.Δημιουργός : Ηλιοπούλου Ιωάννα, φιλόλογοςΑπαιτούμενο λογισμικό: MicroworldsPro plug-in. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε "Run this program from its current location" (εκτέλεση του προγράμματος από την τρέχουσα θέση) ή "open" (άνοιγμα) και συνεχίστε την εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες.
Γλυπτική της ελληνιστικής περιόδουΠεριγραφή: Παρουσιάζονται, μέσα από συλλογή εικόνων και κειμένων, τα αντιπροσωπευτικότερα γλυπτά ελληνιστικής περιόδουΕπιμέλεια συλλογής: Κοκκινάκης Νικόλαος, φιλόλογος
Πλαστική Ελληνιστικών χρόνων αρχείο zip 1176kbΠεριγραφή: Παρουσίαση γλυπτών της Ελληνιστικής εποχής.Δημιουργός: Γιακουμάτου Τερέζα, φιλόλογοςΑπαιτούμενο λογισμικό: Φυλλομετρητής διαδικτύου
Εικόνες μωσαϊκώνΠεριγραφή: Συλλογή εικόνων ελληνικών και ρωμαϊκών μωσαϊκών από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ.Επιμέλεια συλλογής: Κοκκινάκης Νικόλαος, φιλόλογος
Εικόνες αντικειμένων από τη συλλογή του George OrtizΠεριγραφή: Εικόνες αντικειμένων της ιδιωτικής συλλογής του George Ortiz.
Tο Kακό στον αρχαίο κόσμοΠεριγραφή: Αφιέρωμα του ένθετου "επτά ημέρες' της εφημερίδας "Καθημερινή" της 21/09/03 με θέμα την πρόσληψη του κακού στον αρχαίο κόσμο,τους τρόπους προφύλαξης και αποτροπής του, τις μορφές μαγείας και τα μαγικά αντικείμενα.
Η αγωνία της πρόγνωσης. Μαντεία και προφητεία στον Αρχαίο κόσμοΠεριγραφή: Αφιέρωμα του ένθετου "επτά ημέρες' της εφημερίδας "Καθημερινή" της 31-10-04 με θέμα την μαντική και την προφητεία στον αρχαίο κόσμο.
Η αγωνία της πρόγνωσης. Αρχαία Ελληνικά ΜαντείαΠεριγραφή: Αφιέρωμα του ένθετου "επτά ημέρες' της εφημερίδας "Καθημερινή" της 28-11-04 με θέμα τα αρχαία ελληνικά μαντεία και τη σχέση της μαντικής τέχνης με τη λατρεία θεών και ηρώων.
Απεικονίσεις της Νίκης στην αρχαία τέχνηΠεριγραφή: Αφιέρωμα του ένθετου "επτά ημέρες' της εφημερίδας "Καθημερινή" της 09-05-04 με θέμα τις απεικονίσεις της Νίκης στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη και τα νομίσματα.

Μάχες Αρχαιότητας
Μαραθώνας 490 π.Χ.
Θερμοπύλες 480 π.Χ.
Αρτεμίσιο 480 π.Χ.
Σαλαμίνα 480 π.Χ.
Ιμέρα 480 π.Χ.
Γρανικός 334 π.Χ.
Ισσός 333 π.Χ
Τύρος 332 π.Χ.
Γαυγάμηλα 331 π.Χ

Μάχες Βυζαντινών χρόνων
1. Η άλωση της Θεσσαλονίκης από το Λέοντα Τριπολίτη το 904 μ.Χ.
2. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης 1204 μ.Χ. Τα γεγονότα σύμφωνα με το Γεώργιο Ακροπολίτη
3. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης 1204 μ.Χ. Τα γεγονότα σύμφωνα με το Χρονικό του Μορέως
4. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453 μ.Χ. Τα γεγονότα σύμφωνα με το Χρονικό του Νικολό Μπαρμπάρο
5. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453 μ.Χ. Τα γεγονότα σύμφωνα με το Χρονικό του Γεωργίου Φραντζή
Νεότερη Ιστορία
Η προκήρυξη του Υψηλάντη στο Ιάσιο 24/02/1821

ΓΙΑ ΤΟ 1821
1821 ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ...
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ...1ον.. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ...2ον.. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ...3ον.. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ...4ον..
1821..Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ για αξιοποίση

Γενικά
Γενικοί Ιστότοποι για την Ιστορία (26)
Αρχαία Ιστορία
Προϊστορία
Η εμφάνιση του ανθρώπου & Η εποχή του Λίθου (11)
Πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής (13)
Ελληνική Προϊστορία 10)
Αιγαιακοί Πολιτισμοί (15)

Αρχαία Ελλάδα
Η Αρχαία Ελλάδα (1100-700 π.Χ.) (0)
Η Αρχαία Ελλάδα (700-323 π.Χ.) (40)
Ελληνιστικοί Χρόνοι (15)
Πολιτισμοί Δ.Μεσογείου & Ρώμη ως τον 3ο μ.Χ. αι. (12)
Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-6ος μ.Χ. αι.) (6)
Ιστορία Μέσων Χρόνων
Βυζάντιο
Οι πρώτοι αιώνες του Βυζαντίου (330-717 μ.Χ.) (11)
Λαοί στον περίγυρο του Βυζαντινού κράτους (2)
Η περίοδος της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου (717-1025 μ.Χ.) (17)
Η περίοδος κρίσης του Βυζαντίου (1025-1453 μ.Χ.) (13)
Η Μεσαιωνική Ευρώπη (5)
Μέσοι χρόνοι - Λοιπές Ήπειροι (2)
Νεότεροι Χρόνοι (15ος-18ος αι.)
Ευρώπη & Ελληνισμός (10)
Λοιπές Ήπειροι (4)
19ος αιώνας
19ος αι. ως το 1871
Ελληνική Ιστορία (17)
Υπόλοιπη Ευρώπη & Λοιπές Ήπειροι (8)
Από το 19ο στον 20ο αι. (1871-1914)
Ελληνική Ιστορία (21)
Υπόλοιπη Ευρώπη & Λοιπές Ήπειροι (9)
20ος αιώνας

Η Ελλάδα από τον Α΄Παγκόσμιο ως την έκρηξη Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (18)
Υπόλοιπη Ευρώπη & κόσμος από Α΄Παγκ. ως έκρηξη Β΄Παγκ Πολέμου (13)
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (23)
Ο Μεταπολεμικός Κόσμος (11)
Σενάρια Ιστορίας

Γενικά
Πώς να αξιοποιήσουμε τις ιστορικές πηγές;
Κατασκευή χρονολογικού πίνακα
Δεσμοί Μουσείων
Ο τόπος και ο χρόνος
Το σενάριο της κιβωτού
Δραστηριότητες ανάλυσης αφισών - σκίτσων - έργων τέχνης
Προϊστορία - Αρχαία Ιστορία
Προσεγγίζοντας την τέχνη και τον αθλητισμό
Πώς αντιμετώπιζαν οι Μυκηναίοι το θάνατο + Φύλλο δραστηριοτήτων
Μία προσέγγιση της Κλασσικής αρχιτεκτονικής μέσα από τα νεότερα μνημεία. Η περίπτωση του νεκροταφείου του Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης - Φύλλο εργασίας
Παρουσίαση μαθήματος Κυκλαδικού πολιτισμού
Μεσαιωνική - Νεότερη Ιστορία
Η Πόλις Εάλω
Εάλω η Πόλις
Εάλω η Πόλις - δραστηριότητες μαθητών
Αφετηρίες διδακτικών προτάσεων
Η ιερή συμμαχία και η ναυμαχία της Ναυπάκτου μέσα από ζωγραφικούς πίνακες.
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄και η Προσκύνηση των Μάγων του Benozo Gozzoli.
Δεσμοί για το μάθημα της Ιστορίας

Τάξη: Γ' Γυμνασίου
"Θα είχε η Ελληνική Επανάσταση νικηφόρα έκβαση αν δεν συμμετείχε ενεργά σε αυτήν το δυναμικό του ελληνικού ναυτικού κόσμου της εποχής;"ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: "Ελληνική Επανάσταση"
Τάξη: Α' Γυμνασίου - Α' Λυκείου
"Ελληνικές Αρχαιότητες της Κλασικής Εποχής, στα Μουσεία της Ευρώπης"ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ (Αρχαία Ιστορία)-ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου) (
Τάξη: Α' - Β' Γυμνασίου
Θεματική Ενότητα: "Μία αρχαιολογική ανασκαφή στις Μυκήνες"
Τάξη: Α΄Λυκείου
Θεματική Ενότητα: "Μινωικός Πολιτισμός"
Γ' Γυμνασίου - Γ΄Λυκείου
Θεματική Ενότητα: "Α' Παγκόσμιος Πόλεμος " Δραστηριότητες για την ενότητα αυτή
Θεματική Ενότητα: "Β' Παγκόσμιος Πόλεμος "
Θεματική Ενότητα: "Χριστόφορος Κολόμβος"
(http://encarta.msn.com/alexandria/templates/lessonFull.asp?page=1184)
Θεματική Ενότητα: "Dr. Martin Luther King"
(http://ericir.syr.edu/Virtual/Lessons/Social_St/US_history/USH0029.html)
Θεματική Ενότητα: "Αποικισμοί" (http://ericir.syr.edu/Virtual/Lessons/Social_St/US_history/USH0019.html)
Θεματική Ενότητα: "Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη - Επιδράσεις στον Αμερικανικό Πολιτισμό"
(http://encarta.msn.com/alexandria/templates/lessonFull.asp?page=1410)

ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Επισκεφθείτε τα αρχεία της ΕΡΤ για τις ακόλουθες θεματικές πληκτρολογώντας τη διεύθυνση http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
1913.Η πολεμική προετοιμασία των μεγάλων δυνάμεων για τον Α' παγκόσμιο πόλεμο...Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ..Η ΑΦΟΡΜΗ.. 1916..ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ... Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.. ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ..
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ...
ΕΛΛΗ... ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30/10/1944. Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ,ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1943...ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΣΦΑΓΗΣ... ,Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ...,ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 40 ΜΝΗΜΕΣ... ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ,ΜΙΔΑΣ 614 ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ..
Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ... ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ... ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟΥΚΑ ( Χιροσίμα ...Ναγκασάκι )...
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ...Η μεταφορά τού χρυσού στ εοξωτερικό τον Β' Π.Π
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ... ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ...
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ
ΕΝΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ

ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ:
ime.gr
ΕλληνικήΙστορία
Πολιτική Ιστορία
Η Ιστορία του '21
Ιστορικά θέματα
Ανατολικό ζήτημα
Βυζάντιο
Ο Μέγας Αλέξανδρος
Η γενοκτονία των Ποντίων
Α΄ Γυμνασίου - Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Β΄ Γυμνασίου - Ερωτήσεις
Γ΄ Γυμνασίου - Ερωτήσεις
Για μαθήματα Ιστορίας Γυμνασίου βλ. επίσης:
http://users.sch.gr/pchaloul/lessons-of-history.htm

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2008 -09
1Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο αι (σελ. 42-54) .pps 80 kb
2Β. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (σελ. 70-79) .pps 62 kb
2Γ. ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ 1880-1909 (σελ. 80-88) .pps 80 kb
Η διαμόρφωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. 1844-1880 σελ. 70-79 και 1880-1909, σελ. 80-88 .rar (228 kb)
2Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ - ΔΙΧΑΣΜΟΣ 1909 - 1922 (σελ. 89-98) .pps 105 kb
3. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ σελ. 116 και137) .pps 53 kb
3ΙΙΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1914-1922 (σελ. 138-143) .pps 85 kb
3ΙΙΒ. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (σελ. 144-152) .pps 67 kb
3IIΓ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ (σελ. 153-159) .pps 65 kb
3ΙΙΔ. Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ των ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ και η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Ε. Η ΕΝΤΑΞΗ των ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ. .pps 79 kb
4Ε. ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .pps 107 kb
5Δ. Ο ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο και 20ο αι .pps 135 kb
οι παρουσιάσεις για διδακτική χρήση θα πρέπει, κατά το δυνατόν, να εμπλουτιστούν με χάρτες, φωτογραφίες, αρχεία ήχου και βίντεο

παρουσίαση, άλλα προσφυγικά ρεύματα (σελ. 139 κε) .pps kb 101
παρουσίαση, μικρασιατική καταστροφή, έξοδος (σελ. 144 κε) .pps kb 144
παρουσίαση, Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (σελ. 153 κε) .pps kb 110
παρουσίαση, αγροτική, αστική αποκατάσταση (σελ. 156 κε) .pps kb 145
τεστ στις οικονομικές εξελίξεις 1
τεστ στις οικονομικές εξελίξεις 2
τεστ στα κόμματα 1
τεστ στα κόμματα 2
πηγές, σχετικές με το προσφυγικό
πηγές, Ελευθέριος Βενιζέλος και η «εν Θερίσω επανάστασις» (το ΒΗΜΑ)
πηγές, σχετικές με τον παρευξείνιο ελληνισμό

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ[1]
1) Εισαγωγή στη βυζαντινή ιστορία
2) Οι Γενίτσαροι (απόσπασμα από το "OTTOMAN RULE IN DAMASCUS, 1708-1758" του KARL BARBIR)
3) Τα τελευταία βήματα της παγκόσμιας ιστορίας (επιτομή της ιστορίας του 20ου αιώνα)
4) Προβλήματα στην Κρήτη και τα Βαλκάνια (αποσπάσματα από το "The Near East, a modern history" του W.Yale (1958) )
5) Μια σφυριά στην αίρεση ( Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος για την αίρεση του αρειανισμού. (Απόδοση με συντομεύσεις αποσπάσματος του Robert Payne από το έργο του "The Holy Fire: The Story of the Early Centuries of the Christian Churches in the Near East" (1957)
6) Ελληνικός χειμώνας ( Χρήσιμες πληροφορίες από συζητήσεις στο διαδίκτυο για τη ναυσιπλοΐα κατά την αρχαία, τη ρωμαϊκή και τη μεσαιωνική περίοδο )
7) Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης Γ' Λυκείου: Μάθημα 23ο (σελ. 139-145) (Τα κύρια σημεία ενός τμήματος της εξεταστέας ύλης της ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης Γ' λυκείου. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο του σχολικού εγχειριδίου έχει προβλήματα οργάνωσης, μολονότι συνολικά το σχολικό εγχειρίδιο είναι πολύ προσεγμένο και επιστημονικά επαρκέστατο. Πρβλ. για παράδειγμα την ελεεινή περίπτωση του εγχειριδίου Ιστορίας της Α' Λυκείου.)
8) Τα Ρωμαϊκά Κυβερνητικά Αξιώματα κατά την Ύστερη Δημοκρατία (133-27 π.Χ.) (Μια αποτύπωση πολύ σχετική, αφού πάντοτε η πολιτειακή κατάσταση μεταβαλλόταν ανάλογα με τις συνθήκες, τα πρόσωπα και τις εποχές.)
9) Η Ρώμη και η Πτολεμαϊκή Αίγυπτος. ( Η αρχή του κεφ. 18 του "The Hellenistic world and the coming of Rome" του Erich S. Gruen, ed. University of California Press) (Χρειάζεται Acrobat Reader)
10) Οι αρχές και το νόημα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (Το δύσκολο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας Γ' Γυμνασίου, που δημιουργεί πάντα προβλήματα στους μαθητές και τους διδάσκοντες λόγω της αοριστίας του.)
11) Η οικογένεια των Μεδίκων (Μια σχετικά αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας της σημαντικής αυτής οικογένειας της Φλωρεντίας, το έργο της οποίας επηρέασε όλο το δυτικό ευρωπαϊκό χώρο κυρίως σε επίπεδο επιστημών, τεχνών και θεσμών.) (Χρειάζεται Acrobat Reader)
[1] Από: http://homepages.pathfinder.gr/Thersites/histind.htm

ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ...1
4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...2
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ... ,
ΜΑΗΣ ΤΟΥ 36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...
ΟΗΕ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ...
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ..1ον..1928-1929...
2ον...1929...ΚΡΑΧ..
3ον ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 1933-1934..
4ον 1935...το κίνημα τού ΠΛΑΣΤΗΡΑ...
5ον ΤΟ 1936 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...
1936-37 Γεγονότα στην ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..
1938...
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1938-1939...
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1904-1908...1ον..
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1904-1908...2ον..
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1904-1908...3ον..
Η ΣΥΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1913

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ...1909...ΓΟΥΔΙ...
1912-13 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ..1895..
ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ
1920-1921 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..
1923-1924..Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 13-4-1924...
τελος 19ου αιώνα ,αρχές 20ου
ΚΡΗΤΗ... ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ SITES ΓΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Υπουργείο Πολιτισμού Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελλάδας. Χρονολόγιο ελληνικής ιστορίας και τέχνης, διαδραστικός πολιτιστικός χάρτης
Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη Η ενότητα των συλλογών αυτών συγκροτείται από πολλά επιμέρους σύνολα με πάνω από 40.000 έργα, που καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου στο θεαματικό πανόραμα της χρονικής του διαδρομής: από την αρχαιότητα και την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας ως τη μεσαιωνική περίοδο του Βυζαντίου, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την περίοδο της φραγκικής και οθωμανικής κατοχής, ως την έκρηξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, και από την περίοδο της διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους ως το 1922, τη χρονιά εκείνη που σημαδεύει η Μικρασιατική Καταστροφή.
Πανόραμα Ιστορίας Αρχεία βίντεο εκπομπών της Εθνικής Τηλεόρασης με ιστορικά θέματα, που προβλήθηκαν από τις 22/2/2005 έως τις 26/7/2005.
Αρχεία της ΕΡΤΣτη διεύθυνση http://www.ert-archives.gr/ θα ανακαλύψετε ένα μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό, το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας μας.Πληροφορική υποστήριξη για το μάθημα της ιστορίαςΣχέδια μαθήματος και υποστηρικτικό υλικό από την εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Δειγματικά εξεταστικά δοκίμια.
Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς / Εθνική ΧαρτοθήκηΑπό τους κύριους σκοπούς του ΕΚΕΧΧΑΚ είναι η ίδρυση, τήρηση και ανάπτυξη Αρχείου Χαρτών. Περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό αρχείο χαρτών, Eκαταίος
Ελλάδα 1922: Μία "Κιβωτός Προσφύγων"Ο δικτυακός τόπος του Διονύσης Ασβεστά φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και αποτελεί παρουσίαση στο διαδίκτυο μιας δειγματικής διδασκαλίας στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.
Η Ζωφόρος του ΠαρθενώναΠαρουσιάζονται όλοι οι σωζόμενοι λίθοι της ζωφόρου των μουσείων Βρετανικού, Ακροπόλεως και Λούβρου, σε φωτογραφίες των αυθεντικών λίθων και όχι των αντιγράφων. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού - Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης - Α' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT).
The ParthenonΠροσπαθώντας να βρει τρόπο ακριβούς καταγραφής των λεπτομερειών της ζωφόρου του, ο Paul Debevec ανέπτυξε μια μέθοδο διεύρυνσης του βάθους πεδίου, με συρραφή φωτογραφιών που παίρνονται με διαφορετικά διαφράγματα. Η μέθοδος αυτή είναι σήμερα ευρύτερα γνωστή ως HDR (high-dynamic range photography). Στη διεύθυνση αποκτάτε πρόσβαση σε μία μικρού μήκους ταινία για τον Παρθενώνα.
Αρχαιολογικός Άτλας τους Αιγαίου Περιλαμβάνει ευρετήριο θέσεων, γλωσσάρι, χρονολόγιο, χάρτες. Απαιτείται η εγκατάσταση quicktime.
Getty MuseumΦωτογραφίες ελληνικών αρχαιοτήτων του 19ου αιώνα. Thomas Bulfinch MythologyΕνα κλασικό έργο για τη μυθολογία. Ο Α΄τόμος αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία.Greek and Roman mythologyΥποστηρικτικό υλικό για την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία.BBC - History - Greeks Η επίδραση των αρχαίων Ελλήνων στο δυτικό πολιτισμό. Από τη σελίδα του BBC.Internet Ancient History sourcebook Συλλογή πηγών για τη μελέτη της ιστορίας των αρχαίων χρόνωνBritish commitee for the restitution of Parthenon marbles Η βρετανική επιτροπή για την αποκατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα, διεξάγει έρευνα καθώς επίσης και ψηφοφορία με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του του Παρθενώνα.De imperatoribus RomanisΔικτυακή εγκυκλοπαίδεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος, γενεαλογίες, χάρτες, κατάλογοι νομισμάτων.(Salve Regina University)Byzantine studies on the internet Πηγές για τις βυζαντινές σπουδές, εικονογραφικό υλικό, αρθρογραφία, βιβλιογραφία.
ThaisΕικόνες Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής
Liberte, egalite, fraterniteΜία σελίδα για τη γαλλική επανάστασηCenter for history and the new mediaΓιατί η ιστορία αλλάζει στις εποχές μας...
Πηγές
The Avalon Project
Εξαιρετική συλλογή ψηφιοποιημένων πηγών της Νομικής σχολής του Yale
Documents of World War II
Εκτεταμένη συλλογή κειμένων σχετικών με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (Vincent Ferraro, Mt. Holyoke)
Einstein Archives Online
Συλλογή επιστημονικών και μη χειρογράφων του Albert Einstein ( Hebrew University of Jerusalem)
EuroDocs
Συλλογή δεσμών ιστορικών ντοκουμέντων της Ευρωπαϊκής ιστορίας (Richard Hacken)
The Internet Classics Archive
Συλλογή 441 έργων της κλασικής λογοτεχνίας (MIT Program in Writing and Humanistic Studies)
Historical Documents on the Internet
Συλλογή ντοκουμέντων, χειρογράφων, χαρτών.
Historical Text Archive
Συλλογή ιστορικού υλικού οργανωμένη γεωγραφικά.(Don Mabry)
The National Archives Learning Curve
Τα ψηφιοποιημένα αρχεία και τρόποι παιδαγωγικής αξιοποίησης (Public Records Office)
Meta-Lists
Ancient World Web Meta-List
Κατάλογος πηγών για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου. (Julia Hayden)
Index of Resources for Historians
Πλουσιότατη πηγή υπερδεσμών (Kansas)
Voice of the Shuttle - History
Κατάλογος ιστορικών τηγών του Alan Liu
Δυτικός Πολιτισμός
Diotima: Women & Gender in the Ancient World
Για την έρευνα του ρόλου των γυναικών στον αρχαίο κόσμο (Ross Scaife and Suzanne Bonefas)
Duke Papyrus Archives
Αρχεία 1300 παπύρων της Αιγύπτου (Duke)
Exploring Ancient World Cultures
Υποστηρικτικό υλικό για τους μελετητές του αρχαίου κόσμου. (Evansville)
Internet Ancient History Sourcebook
Προιστορία - ύστερη αρχαιότητα (Paul Halsall)
Internet Medieval Sourcebook
Μεσαιωνική ιστορία (Paul Halsall)
Internet Modern History Sourcebook
Νεότερη ιστορία (Paul Halsall)
The Labyrinth: Resources for Medieval Studies
Μεσαιωνική ιστορία. (Georgetown)
LacusCurtius: into the Roman World
2000 πηγές για τη μελέτη της Ρωμαικής ιστορίας. (Bill Thayer, UKansas)
ORB: The Online Reference Book for Medieval Studies
Μεσαιωνική ιστορία.(Rhodes College)
Perseus Project: An Evolving Digital Library
Μία ψηφιακή βιβλιοθήκη για την αρχαική και κλασική Ελλάδα. (Tufts)
Photos of the Great War
Φωτογραφικό αρχείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου (περίπου 2000 εικόνες). (Kansas)
Trenches on the Web
Σημείο εκκίνησης για την κατανόηση του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, 1914-1918.
Worlds of Late Antiquity
Συλλογή πηγών για τη μελέτη του πολιτισμού της Μεσογείου κατά την ύστερη αρχαιότητα (James J. O'Donnell)
World History
World War II and the Human Experience
Συλλογή ημερολογίων, επιστολών από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο (Florida State University)
World History: HyperHistory
3000 έτη της παγκόσμιας ιστορίας (χρονολόγια, χάρτες)

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ SITES
Ιστορία
www.plefsis.gr/istoria.htm
Η ελληνική ιστορία στο Διαδίκτυο
www.fhw.gr/chronos
Σταυροφορίες
www.eie.gr/ibe/crusades/index.htm
Η Μυριόβιβλος
www.myriobiblos.gr/moderngreek.html
Σελίδες Ιστορίας
http://www.myriobiblos.gr/moderngreek.html
Ελληνική Ιστορία
http://www.hellenichistory.gr/
Μέγας Αλέξανδρος
http://egnatia.ee.auth.gr/~sthat/kids/alexander.html
Μέγας Αλέξανδρος
http://egnatia.ee.auth.gr/~sthat/kids/alexander.html
Η Λογική της Ιστορίας
http://www.geocities.com/ilhsgr/ilhsgr.htm
Βυζαντινή Ζωγραφική
http://www.xanthi.ilsp.gr/istos/
Η Ελλάδα στην Ιστορία

Η συνταγματική ιστορία
www.parliament.gr/politeuma/politeuma.asp
Αρχαίες Ελληνικές Πόλεις
www.sikyon.com/index.html
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
http://www.ekt.gr/
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
http://www.greece.org/parthenon/marmara/index.htm
Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
http://www.greece.org/parthenon/marmara/index.htm
Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων
www.athens2004.com/el/OlympicGamesHistory
Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
http://195.251.7.62/iaen/
Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων
http://www.edia.gr/01parousiash.htm
Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία
www.auth.gr/elpe
Απομνημονεύματα Θόδωρου Κολοκοτρώνη
http://durabond.ca/gdouridas/kolokotronis.html
Ελλάδα 1922: Μία "Κιβωτός Προσφύγων"
http://www.edia.gr/01parousiash.htm
Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία
http://users.hol.gr/~kokkonis/
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
http://www.elia.org.gr/
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι λαοί της Μέσης Ανατολής
http://www.edia.gr/01parousiash.htm
Ελληνική Ιστορία
http://www.greekhistory.gr/
Αρχαία Ελληνική Ιστορία
http://www.lrf.gr/greek_new/videos/ancient_history.htm
Ελληνική Ιστορία
http://www.e-history.gr/gr/
Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
http://www.ilak.org/
Δαρνακοχώρια
http://www.darnakas.gr/index.html
Κίος
http://pieria.forthnet.gr/pages/kios/kios1.html
Μάνη
http://www.psfkatsafados.gr/
Η εξέλιξη της σημαίας
http://users.att.sch.gr/zskafid/simea1.htm
Μεγαλιθικά Μνημεία
http://users.att.sch.gr/zskafid/art_foto_katanos/fotoarcheology.html
Χαλούλος Παναγιώτης
http://users.ach.sch.gr/pchaloul/
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΧΟΛΗ "ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"
http://www.ilhs.tuc.gr/gr/index.htm
Η επανάσταση του 1821
ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ
http://www.politikokafeneio.com/arxea/sparti200505.htm

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ι Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΙΙ
1919-20..Ο Ελληνικός στρατός στην ενδοχώρα της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ...
ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Η κατάστασις).. 1922..
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ..
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ...

Λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Πρόγραμμα Π2 των Φιλολόγων


1. «ΗΡΟΔΟΤΟΣ+» - σειρά ΘΥΜΗΣΙΣ
2. «ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ» - σειρά ΘΥΜΗΣΙΣ
3. «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ» - σειρά ΘΥΜΗΣΙΣ
4. «ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» ΘΕΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
5. «ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ –ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ»
6. «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»
7. «CENTENNIA»
8. «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
9. «ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
10. «ΤΟ 21 3Ν ΠΛΩ»

Λογισμικά που προτείνονται για αγορά και διδακτική αξιοποίηση

Κατάλογος εκπαιδευτικού λογισμικού
1. «ΗΡΟΔΟΤΟΣ +» - σειρά ΘΥΜΗΣΙΣ
2. «ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ» - σειρά ΘΥΜΗΣΙΣ
3. «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ» - σειρά ΘΥΜΗΣΙΣ
4. «ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» ΘΕΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
5. «ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ –ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ»
6. «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»
7. «CENTENNIA»
8. «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
9. «ΤΟ 21 ΕΝ ΠΛΩ»
10. «ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Αρχαία αττική πεζογραφία. Για τη διδασκαλία αρχαίων ελληνικών σε όλες τις τάξεις του ενιαίου Λυκείου. ΙΕΛ.
Λογοανάλυση. Ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα. Τα επιχειρήματα και η σημασία τους. Multimedia CD-ROM. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.


Ξενόγλωσσα λογισμικά

G. Crane (ed.), Perseus 2.0: Interactive Sources and Studies on Ancient Greece. Plattform-Independent Version, Comprehensive Edition. New Haven- London: Yale University Press.

Thesaurus Linguae Graecae (TLG VOLUME E), CD-ROM. Project at the University of California, Irvine.

Packard Humanities Institute, PHI, CD-ROM 5.3. Latin authors and Bible versions. Packard Humanities Institute, PHI, CD-ROM 7. Greek Inscriptions & Papyri; Coptic writings.